Scurt dicţionat de termeni eco

DESIGN PRIETENOS CU MEDIUL ÎNCONJURĂTOR:

Procedura creată pentru a analiza impactul asupra mediului înconjurător în momentul fabricării unui produs astfel încât să putem reduce amprenta de carbon. Toate componentele sunt incluse (utilizarea de materiale, sfârşitul ciclului de viaţă, transport, producţie...) ce pot avea un efect major asupra proiectării unui produs sau chiar asupra procesului său de producţie.

ECOMARK:

Certificare japoneză pentru instrumente de scris (echivalentul european fiind “Eco-Label Environment”). Creată în 1995, este printre cele mai vechi eco-certificări ale produselor noastre. Este un punct de referinţă în lumea instrumentelor de scris şi in particular în cazul impunerii folosirii de materiale reciclate. Toate produsele din gama BEGREEN îndeplinesc strict criteriile ECOMARK.

ISO 14001:

Standard ce analizează managementul companiilor din punct de vedere al mediului. Aceasta presupune măsurarea impactului companiei asupra mediului înconjurător, stabilind obiective şi măsurând îndeplinirea lor. Această certificare, ce se reînnoieşte o dată la doi ani, şi necesită îmbunătăţirea constantă a impactului companiei asupra mediului. Standardul nu are legatură cu produsele, ci cu procesul de productţie.

CURBA MOBIUS (SAU CERCUL MOBIUS):

Din 1970 acest simbol a fost folosit pentru a informa oamenii dacă un produs este reciclabil (un singur cerc) sau dacă conţine materiale reciclate (cerc plus procentul de materiale reciclate conţinut). Folosit în toată lumea, oferă posibilitatea oricui de a afla informaţii despre natura unui produs.

RECICLABIL:

Un produs este considerat reciclabil dacă materialele sale pot fi reprocesate într-un proces de reciclare. În Europa de azi nici un instrument de scris nu este reciclabil. După sortarea deşeurilor casnice, doar “sticlele” (apa, lapte, băuturi, detergent...) sunt reciclabile ca plastice. Pentru a vedea dacă un produs este reciclabil, cautaţi Cercul Mobius (fără procent) pe el.

RECICLAT:

Materialele reciclate sunt materiale ce provin din alte produse şi au fost reprocesate pentru a putea fi refolosite în fabricarea unor noi produse. Folosirea materialelor reciclate face posibilă economia de materii prime. În cazul nostru, este vorba despre plastic reciclat. Deoarece plasticul este 99% petrol evităm astfel folosirea acestui material, ştiind că rezervele pământului sunt pe sfârşite. Pentru a vedea componenţa de materiale reciclate a unui produs, căutaţi Cercul Mobius şi procentul din interiorul lui. Calculul acestui procent în mod evident exclude rezervele, cerneala, radierele sau chiar vârfurile (în cazul unui creion mecanic).